tirsdag, juni 16

Hvalsafari på vestkysten af Vancouver Island

I går bjørne. I dag hvaler. Tilbage i Tofino finder vi igen Jamies Whaling Station. Vi tager igen på tur ud i fjorderne. Denne gang ikke mod øst og ind i bunden af de dybe fjorde, men mod nord og vest og ud der, hvor fjorderne møder det åbne hav. Vi sejler på grænsen mellem Stillehavet på den ene side og de store uberørte skovområder som fylder de mange små øer på Vancouver Islands vestkyst. Skiftevis er vi bagved øerne og i læ for vestenvinden og ude i det fri og blotlagt for vinden og fornemmer havets magt.

Denne gang er det ikke en lille zodiac gummibåd, men et egentligt skib vi sejler med. Dejligt betryggende. Efter en time er der slut med gemmelegen og vi sejler ud på havet, men stadig ikke langt fra de vestligste øer. I en bugt i horisonten anes en svag vandsøjle, der stiger fra havet. Kan det være en hval? Kaptajnen sejler tættere på. Igen en vandsøjle, Men hvor er hvalen?

Kaptajnen kender sine hvaler og ligger sig en smule længere ud fra kysten og ganske rigtigt. Efter lidt ventetid kommer hvalen op til overfladen. Vi kommer tættere på. Igen en vandsøjle og vi aner ryggen af en gråhval. Nu begynder jagten. Kan kaptajnen regne ud hvor hvalen næste gang vil komme op? I 15 minutter leger hvalen gemmeleg med os, men vi får flere vandsøjler, nogle rygge og et enkelt plask og vinken med halen.

Havoddere.
Søpapegøjer.

Turen på det åbne hav og mellem de mange klippeskær og øer på vestkysten byder på et rigt dyreliv. Mens vi nyder en kop kaffe kan vi fra agterdækket nyde oddere der ligger på ryggen og rullet ind i tang tager sig en eftermiddagslur, en hvalros der majestætisk sidder på et klippeskær og i modlyset virker som en statue, hvidhovede kongeørne der kredser over trætoppene og med den lyseblå himmel som baggrund og søpapegøjer, der hviler vingerne og lader sig glider med bølgerne.

Hvalerne var på dagens tur i undertal, men vi er ikke skuffede. Det øvrige rige dyreliv opvejede de manglende hvaler. Tilsat den skønne rå canadiske kystnatur er det en smuk tur gennem fjordene på vestkysten af Vancouver Island.

Camping i det grønne
Tilbage på vores campingplads Green Point i Pacific Rim National Park nød vi de herlige omgivelser, som er så typiske for mange af Canadas skovcampingpladser. Vi er for enden af vejen.

Lige ved havet, Stillehavet. Vi er ude i skoven, mindst 30 minutter fra alting. Vores lejede motorhome er parkeret i en lille velfriseret lomme i den store uendelig grønne canadiske skov. Lommen består af en 60’er typehus stort fladt område med plads til det 7,3 x 2,5 meter store mobile sommerhus. Derudover består lommen af de for mange nordamerikanske campingpladser faste elementer: jernring med rist bålsted, et bord og bænke-sæt plus en 4x4 træpæl med pladsnummer og holder til kvitteringen.

Fra lommen er der kun en vej ud. En vej væk fra den tætte tempererede regnskov, hvor de høje slanke træer understøttes af en tæt buskadsagtig underskov, der gør det til en tæt uigennemtrængelig mur fra gruset på jorden og til den blå himmel over trækronerne.

Mod nord ligger Tofino og mod syd Ucluelet. Mod vest er næste stop Japan og mod øst spærres vejen som kragen flyver af de høje bjerge, der udgør rygraden af Vancouver Island. Vi er på en campingplads, selvom det ikke ligner en almindelig europæisk campingplads. Det føles som vildmarken, men er en campingplads. Sådan er mange af skovcampingpladserne i de skovrige egne af Vestcanada.

Fra vest og havet kommer det åbne og lyset. Fra øst og skoven kommer det lukkede og mørke. Det er hele tiden nemt at orientere sig og duften er fyldt af en blanding af harpiks og salt. Fra pladsen hvor vi holder er der kun en kort gåtur ned til stranden og havet. Stranden er med gråt sand og uendelig. Nogle klipper ligger på tværs og bryder det monotone syn af skov, sand og vand.

Fakta - Mandag den 15. juni
Oplevelser: Hvalsafari i fjorderne på vestkysten på Vancouver Island.
Rute: Green Point – Tofino – Green Point.
Kørte km: 46.
Overnatning: Plads 24 + 26 på Green Point campingpladsen i Pacific Rim National Park, British Columbia. Der var 10%-20% ledige pladser.

Ingen kommentarer: