tirsdag, juni 9

Vancouver og British Columbia

Vancouver har alle fortrin og alle de fordele nogen by kan have. Indbyggerne er en uhomogen flok, der bidrager til livlige og meget forskellige bydele. Vancouvers Kina-bydel er den 3. største i Nordamerika efter New York City og San Francisco. Italienere, franskmænd, grækere, indere, pakistanere, japanere og russere har alle sat deres specielle særpræg på dele af byen.

Billedet af nordamerikanske storbyer med kontorverdener, hvor fortorvene rulles sammen kl. 18.00, gælder ikke for Vancouver. Der er måske ikke liv 24 timer i døgnet som på Manhattan i New York City, men så i hvert fald i 20 timer. Der bor rigtige mennesker, også i centrum, så der er altid en café, en kiosk eller et supermarked, der har åbent.

West End bydelen i Vancouver er det tættest befolkede område i Nordamerika og minder om bydele i europæiske byer med beboelsesblokke, små uafhængige butikker i gadeniveau og caféer. Der er ”rigtige” mennesker i byen og ikke kun turister. En mikroskopisk enklave i storbyen, men stadigvæk behagelig og rolig. En lille provinsby i byen.

Selvom Vancouver har mange højhuse, og der stadig bygges på livet løs, så har byen bevaret en venlig imødekommende nede-på-jorden stemning, hvor indbyggerne selv i den værste myldertid bevarer roen og høfligheden. Lyden af aggressive billister i form af hvinende dæk og hornet i bund høres sjældent. Og det er ikke, fordi tålmodigheden hos byens billister ikke bliver stillet på svære udfordringer. Bystyret valgte for mange år siden, at en 1. sals beton-motorvej, som det kendes fra mange amerikanske storbyer, ikke skulle anlægges i centrum af Vancouver. Byens trafik måtte benytte eksisterende gadenet ved jorden.

Kulturen i det vestlige Canada er mangfoldig. Først kom de oprindelige folk, så britere, der koloniserede området, og kinesere, som blev bedt om at bygge en jernbane. Vancouver og hele det vestlige Canada er en smeltedigel af etniske grupper og kulturer, ritualer, sprog, mad, farver og dufte. Det vestlige Canada og Vancouver er et udfordrende sted at gå på opdagelse, at blive imponeret over historien og overrasket af naturens skønhed.

Vancouver er ikke en by, men flere byer eller bydele med hver deres hjerte og unikke charme. Tilsammen gør de Vancouver-metropolen til noget helt specielt. Det meste af verden er samlet her. Alle kulturer har deres virke her. Det er muligt at spise kinesisk hos Wild Rice i Chinatown, indisk i Punjab Market ved Commercial Drive og 48th Ave, sushi i West End by-delen, vegetarisk på falafel-oasen Desert på Commercial Drive eller tage en pause på hele Vestcanadas familierestaurant White Spot, der findes flere steder i Vancouver. Vancouvers spisekort dækker hele kloden.

Vi sov længe i dag. Nu er klokken da 05.30, inden Alfred vågner. Tog den med ro. Spiste morgenmad på hotellet og gør os klar til en tur rundt i centrum af Vancouver. Vi forlader hotellet klokken ni.

Vi begynder i vestenden af Robson Street. Den kedelige og lidt roligere del af gaden. Efterhånden som vi går, kommer der flere og flere kædebutikker, dyrere boutiques, fortorvscaféer plus et utal af souvenirshops. Vi slentrer forbi de mange tilbud og jo længere mod øst, jo lavere husnumre, jo større tæthed af butikker. Robson Street bliver kaldt for Vancouvers Rodeo Drive. Halvvejs ad Robson stopper vi for at indtage vores formiddagskaffe og en lille snack. Vi finder et ledigt bord hos Starbucks på hjørnet af Robson Street og Thurlow Street. På tre af de fire gadehjørner er der en café. To af caféerne er Starbucks. Det er den mest fremherskende kaffebar i Vancouver. Der er 90 Starbucks caféer i Vancouver-området, så vi er aldrig langt fra vores favoritkaffe. Dejligt.

Mens vi nyder en grande Caffé Latté, suser Vancouvers fortravlede befolkning forbi på vej til arbejde. Selv klokken 10.30 er der et hektisk liv i gadebilledet. Fortorvene er fyldt med gående i begge retninger. Gaderne er fyldt med biler. På Robson Street i begge retninger og på Thurlow, kun mod syd, da gaden er ensrettet. Tilgengæld racer bilerne i fire spor. Hele tiden er folk på farten, men hvor skal de hen?

Efter kaffen bruger vi lidt tid på shopping i amerikanske GAP og i canadiske ROOTS. Begge har behageligt lysthængende tøj med et nordamerikansk twist. Efter en del vindueskiggeri og lidt shoppingbesøg, hvor vi også når kassen, så er vi nået til Burrard Street.

Ved Burrard Street og Robson Street ligger Vancouvers gamle bibliotek. Det er i dag en TV-station, CTV og pladeforretningen HMV. Vi forlader Robson og tager Burrard Street, men inden vi når Georgia Street, går vi ind og gennem stueetagen på Fairmont Hotel Vancouver. Det fine gamle hotel er bygget i sydtysk slotsstil og viser elegancen fra den gamle verden. Taget er oxyderet kobber, og siden 1939 har hotellet med det grønne tag været et landemærke i centrum af Vancouver.

Gastown i Vancouver.

Vi fortsætter gennem den ”underjordiske” Pacific Mall ned mod Gastown, hvor vi spiser frokost på Old Spaghetti Factory. Se mere om Old Spaghetti Factory på http://www.oldspaghettifactory.ca

Efter frokost deler vi os igen i generationer. John og Birgit vil gerne fortsætte med at udforske Vancouver til fods og går til bl.a. ChinaTown. Vi fire yngste tager en taxi tilbage til Lord Stanley for at gå over til swimmingpoolen ved Second Beach. En rolig hyggelig dag i verdens bedste storby – Vancouver.

Fakta om mandag den 8. juni
Rute: Til fods gennem down town Vancouver + taxi.
Kørte km: 0
Overnatning: Lord Stanley Hotel.

Ingen kommentarer: