mandag, juni 15

Bjørnesafari ved Vancouver Island

Nu skal vi se bjørne. Vi forlader vores plads i skoven ved Green Point og kører alle seks i et motorhome mod nord til Tofino. Ved vejs ende. For enden af highway 4 ligger Tofino med sine 1.500 indbyggere. Byen for enden af vejen. Herfra er der langt til alting, men Tofino er alligevel ikke en by, hvor tiden står helt stille. Der er fuld gang i udendørsaktiviteterne, der ofte indvolverer Clayoquot [Clay-kwot] Sound. Et fjordområde der begynder, hvor vejen og Tofino slutter. Tofino er en aktivitetsfyldt og øko-venlig by og udgangspunkt for mange slags ture på Vancouver Islands vestkyst.

Det vestlige Canada kan være et barsk sted og her på vestkysten af Vancouver Island er det barsk for selv de barske og sejeste. Det er en kradsbørstig natur med et helt åbent og frit eksponeret landskab, hvor det næste der møder én mod vest, på den anden side af Stillehavet, er Japan. Det eneste mellem det vestlige Canada og Vancouver Island og Japan er Hawaii. Tofino og Long Beach sidder i første række når bølgerne fra Japan rammer Canadas vestkyst. Mellem her og Asien er der kun Hawaii som bølgebryder. De små amerikanske øer i det store hav giver ikke meget læ, når Stillehavet rejser sig og viser klør. I vinterhalvåret kan spektakulære storme, der samler krafter i den kolde nordlige del af Stillehavet, følges på tæt hold og i sommermånederne nyder de modige surfere godt af de gode bølger.

Midt i den barske natur sidder Tofino på den yderste stol. Lige ved Stillehavet og på kanten af Clayoquot Sound, hvor træerne og skoven vokser ud af havet og op ad bjergsiderne næsten til toppen af Vancouvers rygrad.

Bjørnesafari i fjorderne
Vi finder Jamies WhalingStation og parkerer motorhomet. Vi har hjemmefra hos MyPlanet bestilt to ture hos Jamies Whaling Station. I dag er det bjørne vi skal se. Forhåbentlig. Kl. 10.30 ligger vi fra kaj i den lukkede zodiac-båd med plads til 40 personer og en topfart på 75 km/t. Jamies to guider styrer båden og fortæller undervejs.

Med hurtig fart skyder den lille båd ud i de dybe fjorde. Allerede efter ti minutter ser vi de første hjorte på en strandeng, der skyder sig ud i fjorden. Turen fortsætter mellem små øer og ind i bunden af de forskellige fjordarme i vores jagt på de små nyttede sorte bamser. I trækronerne sidder en par hvidhovede kongeørne og betragter vores søgen, men de overvåger vandet for potentielt føde.

Efter en time ser vi den første sorte prik i bunden af en fjord. Er det en bjørn? Prikken bevæger sig. Vi sejler stille tættere på, mens omridset af en sortbjørn tegner sig tydeligere og tydeligere. En lille sortbjørn går i vandkanten og kigger mellem stenene om der skulle være en lækkerbisken. Tidevandet er ude og havets bord er dækket. Bjørnene kommer frem fra skoven for at finde føde

To en halv time og en lang liste af dyr senere er vi tilbage ved James Whaling Station. Vi fik set to sortbjørne, tre kongeørne, hjorte, delfiner, sæler, ørnerede med ørnemoder og unger.

Amerikansk hvidhovedet kongeørn.

Med fast grund under fødderne finder vi Big Daddy Fish Fry, hvor vi beslutter at spise frokost. Bettina og jeg deler 2 kæmpe stykker friture stegte helleflynder + pomme fritter for $16.50. Vi kunne også havde valgt med torsk eller laks. Smager super godt, men de kunne godt spare lidt på frituren.

Bruger lidt tid i Tofino, hvor vi får handlet i det lille COOP supermarket. Vi besøger Roy Henry Vickers galleri. Roys far var fisker, hvis blod i årene stammede fra tre oprindelige stammer fra Nordvestkysten: Tsimshian, Haida og Heiltsuk. Moderen var skolelærer, hvis forældre var immigreret til Canada fra England. Den usædvanlige baggrund og det blandede blod har en stærk indflydelse på Roy Henry Vickers kunst.

Vickers er en af de største kunstnere i Canada med en baggrund i de oprindelige folk. Andre store navne er Bill Reid og Robert Davidson, men modsat Reid og Davidson der har arbejdet udfra traditionelle motiver har Roy Henry Vickers opnået stor kommercielt succes ved sin blanding af moderne kunst med tsimshian traditioner. Galleriet ligger i en bygning opført som traditionelt huslang i cedertræ (kæmpethuja) og duften af cedertræ blandes med de mange silketryk som hænger på væggene. Vickers kunst pryder bl.a. Elisabeths stuer på Buckingham Palace.

Se mere om Roy Henry Vickers galleri på http://www.royhenryvickers.com/

I hjertet af Tofino, mellem Second og Third Street og Neill og Campbell Street, ligger byens lille park. En blok med Kompan-legeplads, to tennisbaner, basketballbane, græsplæne, og en skaterbane, hvor de lokale hip-hop-unger med strikkede huer og hængerøvsbukser hænger ud. Som i de fleste canadiske byparker er det gratis at bruge alle sports-faciliteterne i Tofino. Vi tager os tid til at spille tennis og basket.

Efter en god dag med mange oplevelser og hygge er vi tilbage på campingpladsen. Vi går en tur til stranden og leger på klipperne og det udtørrede drivtømmer inden vi søger tilbage i vores campinghuler og motorhomes i skoven.

Fakta - Søndag den 14. juni
Oplevelser: Bjørnesafari fjorde på vestkysten af Vancouver Island.
Rute: Green Point –Tofino –Green Point.
Kørte km: 44.
Overnatning: Plads 83 + 84 på Green Pont campingpladsen i Pacific Rim National Park, British Columbia. Der var 10%-20% ledige pladser.

Ingen kommentarer: