onsdag, juni 10

Grouse Mountain - toppen af Vancouver

Det vestlige Canada er geografisk, klimatisk og kulturelt et af de mest spektakulære og varierede områder i Nordamerika. De menneskelige og naturmæssige krafter som har formet denne region, har ikke sparet på anstrengelserne for at skabe et smukt sted. British Columbia er større end de tre amerikanske vestkyststater: Washington, Californien og Oregon tilsammen eller mere end 22 gange større end Danmark. British Columbia dækker over 950.000 af klodens smukkeste km2.

Folkene der bor i British Columbia er meget venlige, meget forskellige og meget glade for at bo, hvor de bor. Bjergene i provinsen er høje, rå og med snehvide trekantede sneklædte spidser. Vestkystens floder er brede, brusende og kraftfulde. BC’s byer er rene, luftige og imødekommende. Havet mod vest er fyldt med øer og dyr. Historien er fyldt med skæggede guldgravere, knejsende totempæle og kanopadlende pelsjægere. Dyrelivet er rigt i antal og forskellighed, fra krybende klapperslanger i det varme sandet, til dykkende spækhuggere i det dybe hav og hængende kongeørne under den blå himmel.

Centrum af Vancouver med Canada Place.

Canadas vestligeste provins tiltrækker hvert mange turister og mange slags turister. Der er lystfiskeren, som gerne vil stå ved floden og prøve sit held med de fem slags Stillehavslaks, som kæmper sig vej op ad floderne for at gyde. Naturelskeren, som vil vandre solen ned og bestige og overvinde de mange udfordringer i bjergene.

MEC-butik i Vancouver
Morgenmad kl. 07.00 på Hotel Lord Stanley. Før begynder de ikke at servere morgenmad. Afgang kl. 8.30 til en butik med udendørsudstyr MEC – Mountain Equipment Coop. Canadas svar på Spejdersport. Vi har brug for nogle ekstra ting og udstyr til vores campingtur og til de mange vandreture, der venter forude. MEC har det hele. Ellers har vi ikke brug for det. Alle canadiere handler i MEC og går i MEC egne mærker. Et godt tegn på at det er super kvalitet til en fornuftig pris. Det hele behøver ikke være North Face og Mountain Hardware.

Se mere om MEC på http://www.mec.ca

Der er kun et eneste problem med MEC i dag. Butikken åbner først klokken 10.00. Efter den mislykkede shoppingtur til MEC beslutter vi at tage til toppen af Vancouver. Det er Grouse Mountain.

Vi tager Main Street og Hastings Street til Highway 1 og videre til North Vancouver, drejer ved Capilano Road, kommer forbi Capilano Suspension Bridge-parken og til Nancy Greene Way, der slutter ved parkeringspladsen til Grouse Mountain Sky Ride.

Grouse Mountain - toppen af Vancouver
Med den store 30-mands gondol glider vi gyngende over de to tårne, som bærer liften. Mine hænder ryster og sveder uden grund, mens vi svæver over fyrtræerne op ad bjergsiden. Mod syd har vi en mageløs udsigt til Vancouver by. Jeg tør knap kigge, men de andre siger, at det er smukt. Jeg tror gerne deres ord og behøver ikke tjekke det. Jeg elsker bjerge og elsker at gå på bjergesiderne, men hvor jeg dog hader gondoler. Store eller små. Jeg vil helst undgå dem.

En 8 minuters gondoltur fører os fra parkeringspaldsen til toppen af Grouse Mountain. Fra bjeget er der en enestående udsigt ned over Vancouver by. Selv med højdeskræk må jeg overgive mig til udsigten et kort øjeblik, men så rykker jeg også længere tilbage, først i gondolen og senere på bjerget. Jeg holder mere af at se op end ned.

På toppen går en hjort rundt mellem et par snedriver, som endnu ikke er smeltet. Asta tager straks kameraet frem og ”sniger” sig som en jæger ind på hjorten, der nysgerrigt ser til. Asta ”skyder” et par ”close-up” billeder af hjorten, der så alligevel synes, det bliver for meget at lege fotomodel og springer ind mellem træerne. Vi drikker en kop medbragt kaffe og spiser en sandwich, inden vi skal rundt på toppen af Grouse Mountain.

To grandvoksne mænd a la Schwarzenegger i rødternede skovmandsskjorter, økser der flyver gennem luften, træstammer der bliver flækket og en enkelt spængning med dynamit fylder skovmandsshowet. En lille skovhuggerlejr er opstillet som en scene med to sektioner af siddepladser til os tilskuere. I en halv time bliver vi underholdt med historier, jokes og eminente skovhugger færdigheder. Her er ingen, som mister fingre eller tæer. Hvert skridt er indstuderet og øvet til perfektionisme.

Efter skovhuggershowet tager de tre modigste i vores lille gruppe plus undertegnede stoleliften til toppen af toppen af bjerget. For mig er den første top nok, men ungerne kender ingen farer, og moderen vil ikke lade Asta og Alfred tage afsted alene med bedstefaren, så jeg må med. Imens jeg flytter grænser for vovemod, så ser Birgit og Bettina et ”Birds in Motion”-show med ørne.

Grizzlybjørn på Grouse Mountain.

Vi går også forbi den lille rehab-indhegning med to grizzlybjørne. De er begge vågnet af deres eftermiddagslur og giver en lille forstilling for os tilskuere. De to brune bjørne er begge fundet i juni 2001 som forældreløse bjørneunger. Grinder blev fundet i det indre British Columbia i nærheden af byen Invermere – ikke langt fra Rocky Mountains. Coola blev fundet ved Bella Coola på den canadiske vestkyst. Moderen var ramt og dræbt af en lastbil.
Læs mere om bjørnene og rehab på http://www.grousemountain.com/Winter/refuge/grizzly-bears.aspBrunbjørnene på Grouse Mountain vågner op fra deres vintersøvn.

I forbindelse med det lille cafeteria og souvenirshoppen er der et IMAX-filmteater, som viser en enstående film om Vancouver – set med en ørns øjne. Se mere om Grouse Mountain på http://www.grousemountain.com/Summer

Det er ned med gondolen igen. Sikkert nede af Grouse Mountain og med asfalt under fødderne, beslutter vi at tage ud og spise. Valget falder på en KEG restaurant. Der er flere KEG-restauranter i Vancouver, men vi vælger KEG på 742 Thurlow Street tilbage i centrum, hvor vi får nogle superbøffer, et par super tilberedte laks, og børnene nogle fine små miniburgere af det fineste kød. Det er kun eftermiddag og vi er de eneste på restauranten og har hele personalets opmærksomhed. Et lækkert måltid, men også lidt dyrt.

Herefter prøver vi igen MEC-butikken. Denne gang er vi heldige. De har åben, og vi får købt udstyr til vores campingsafari. Tilbage på hotellet kl. 18.30 er vi alle udbrændte efter en god lang dag med mange oplevelser.

Vancouver. I love that city.

Fakta om tirsdag den 9. juni
Rute: Lord Stanley – MEC på Broadway – Grouse Mountain via Second Bridge – Thurlow Street – MEC på Broadway – Lord Stanley.
Kørte km: 50.
Overnatning: Lord Stanley.

Ingen kommentarer: